Sokan álmodoznak arról, hogy vendéglőt nyitnak, azonban abba kevesen gondolnak bele, hogy ehhez a főzés és sütés szeretetén mennyi mindenre van szükség.
Egy új étterem felépítése igazi kihívás, ami rengeteg pénzt, elszántságot, és nem utolsósorban üzleti érzéket is igényel.
Most mutatunk neked 5 olyan dolgot, melyekre mindenképp szükséged lesz ahhoz, hogy megvalósítsd az álmaid, még akkor is, ha a megfelelő tőke már a zsebedben van!
Minden új étterem alapja: az üzleti terv
Mint ahogy minden vállalkozás esetében, úgy egy étterem vagy bár megnyitása előtt is rendkívül fontos a tökéletes üzleti terv összeállítása.
Az üzleti terv olyan, mint egy jó szimuláció.
Segít idő előtt felfedezni a hibákat és segít abban, hogy úgy optimalizáld költségvetésed és tevékenységed, hogy az üzlet gördülékenyen induljon és a lehető leghatékonyabban működhessen anélkül, hogy túlzottan nagy anyagi kockázatot kellene vállalni.
A tökéletes hely az új étteremhez
Ha papíron már minden rendben, ideje megtalálni a tökéletes helyet, ami szintén nem egyszerű feladat.
Nemcsak arra kell gondolnod ugyanis, hogy az üzlet melyik városrészben működhetne igazán jövedelmezően, de oda kell figyelned a befogadóképességre is. Egy új étteremnél nagyon fontos a lokáció.
Senki nem szeret ugyanis olyan helyen ebédelni, vacsorázni vagy lazítani, aminek a hangulata nem megfelelő, még akkor sem, ha az árak és a minőség verhetetlen.
Mielőtt kiválasztanád álmaid helyét, érdemes mindent jól átgondolnod, hiszen, ha nem tervezel előre, könnyen előfordulhat, hogy a bérleti díj a bevétel nagyrészét felemészti, és hiába megy jól az üzlet, mégsem lehet igazán jövedelmező a felesleges kiadások miatt.
Az új étterem működéshez szükséges engedélyek
Egy étterem vagy bár üzemeltetése sok szempontból komplikáltabb, mintha boltot szeretnél nyitni.
Gondolni kell ugyanis az olyan, speciális engedélyekre is, melyek lehetővé teszik számodra az ételek tárolását, elkészítését és felszolgálását.
Ez a legkellemetlenebb része a dolognak, hiszen sok utánajárást és türelmet igényel, abban az esetben azonban, ha mindent sikerül elintézned, már semmi sem gátolhat meg álmaid megvalósításában!
Az engedélyek beszerzése során fontos lehet, hogy milyen jellegű új étterem helyet akarsz nyitni, hogy fogadsz-e vendégeket, vagy épp csak kiszállítással foglalkozol.
Mielőtt tehát belevágnál a dologba, mindenképp fontos, hogy tájékozódj az aktuális szabályokat illetően, és úgy indulj neki a megvalósításnak, hogy a nyitás után véletlenül se érhessen semmiféle kellemetlen meglepetés!
Az a bizonyos plusz
Rengeteg vendéglő és bár van a piacon, és már egy kisebb településen sem egyszerű új helyet nyitni konkurencia nélkül. Így neked is szükséged lesz valami olyasmire, ami képes kiemelni a helyedet a tömegből.
A lényeg, hogy a potenciális vendégek felkapják a fejüket arra, hogy egy új hely nyílt a közelükben, és valamilyen módon csábító legyen számukra.
Legyen az éttermed vagy bárod exkluzív.
Egy olyan, hely, amit mindenki szeretne kipróbálni. A különleges mivoltod pedig ne rejtsd véka alá, hanem hangsúlyozd ki a marketingedben, sőt, építsd köré a stratégiádat!
Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy te mit gondolsz a témáról.
Ha más az álláspontod vagy egyetértesz blogcikkünkkel (vagy csak simán leírnád a véleményed),
akkor megköszönnénk, ha az alábbi blokkban te is hozzászólnál!👇