Vendegeim_hu_blogcikk_ellatasi_lanc

Ellátási lánc problémák? Így kerüld el, hogy bezavarjanak a mindennapokba

Posted by

Az elmúlt két év megmutatta, hogy tűnjön is bármilyen stabilnak a gazdasági helyzet, bármikor következhet egy válságos időszak.

A koronavírus-járványt például a legtöbb étterem megszenvedte, nem csupán a bezárások, de az ellátási lánc felborulása miatt is.

A vendégek hatékony kiszolgálása ugyanis olyan, mint egy kártyavár. Ha bizonyos alapanyagokat vagy eszközöket nem tudunk beszerezni, összedől, akár egy kártyavár.

Abban az esetben persze, ha nem vagyunk megfelelően felkészülve arra, hogy kezelni tudjuk a helyzetet.

Éppen ezért most mutatunk néhány olyan megoldást, melyek segítenek abban, hogy vendégeinket az ellátási lánccal kapcsolatban fellépő problémák esetén is zökkenőmentesen tudjuk kiszolgálni!

Ellátási lánc problémák: járj egy lépéssel a gondok előtt

Tudatos étteremtulajdonosként rendkívül fontos, hogy ne máról holnapra élj.

Egy ilyen bizonytalan korban érdemes előre tervezni, és a nem romlandó alapanyagokból, valamint a konyhai kellékekből jó előre bevásárolni. Hogy miért?

Az étolaj jelenleg egekbe szökő ára sok éttermet arra kényszerít, hogy ha egyelőre nem is drasztikusan, de emeljék áraikat.

Azoknak azonban, akik legalább egy kicsit előre gondolkodtak, nem feltétlenül kell még meglépniük ezt a lépést. Ez azt jelenti, hogy a dráguló helyekről sok vendég pártolhat át hozzájuk, és míg mások forgalma csökken, az övék a továbbra is stabil árak miatt növekszik.

Érdemes tehát fűszerekből, fagyasztott élelmiszerekből és hosszú szavatossági idejű alapanyagokból előre bevásárolni, hiszen ez egyrészt segít abban, hogy alacsonyabban tartsd az árakat, másrészt pedig az esetleges átmeneti kínálathiányt is segít egy ideig kezelni.

A készletet pedig jó, ha a megfelelő raktárkezelő szoftver segítségével számon tartod és nyomon követed, hiszen így naprakészen láthatod azt, éppen miből van hiányod és miből lenne érdemes többet rendelned.

Alkalmazkodj a változásokhoz: ha citromot kapsz, süss citromtortát!

Abban az esetben, ha alapanyaghiány miatt bizonyos ételeket nem tudsz elkészíteni, nem kell kétségbe esned.

Gondolkodj el azon, mit is tudsz kihozni az éppen elérhető alapanyagokból. Legyél kreatív, és hozd ki a maximumot a lehetőségekből.

Ha például épp hiány van krumpliból, helyettesítsd azt édesburgonyával. Ha nincs áfonya, készíts különleges cseresznyés pitét. Vendégeidnek pedig nem feltétlenül kell tudnia azt, hogy porszem került a gépezetbe.

Az új megoldásokat akár szezonális, limitált ideig elérhető ajánlatként is prezentálhatod, ezáltal pedig biztos lehetsz abban, hogy nagyobb lesz majd az érdeklődés irántuk.

Vendegeim_hu_blogcikk_ellatasi_lanc
Mindig találd meg a módját, hogy alkalmazkodj a környezeti változásokhoz

A fogyasztók ugyanis szeretik az új különlegességek és változatosság élményét.

Miért fontos előre tervezni?

Néhány tavaly év végi felmérés szerint a tengerentúlon az étteremtulajdonosok 96 százaléka tapasztalt szállítási késést vagy készlethiányt a kulcsfontosságú élelmiszerek vagy italok tekintetében.

Ennek oka, hogy a munkaerőhiány, illetve a háborús helyzet világszerte jelentős problémákat okozott az ellátási láncok terén. A globális szállítmányozástól egészen a nemzeti és helyi szintű szállítmányozási.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy étteremtulajdonosként előrelátóak legyünk, és lehetőségeinkhez mérten kreatívan ugorjuk meg a lehetségesen felmerülő akadályokat.

Úgy, hogy ebből vendégeink a lehető legkevesebbet vegyék észre, és akár még érdekesnek és csábítónak is találják az új, időszakos kínálatunkat.


Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy te mit gondolsz a témáról.
Ha más az álláspontod vagy egyetértesz blogcikkünkkel (vagy csak simán leírnád a véleményed),
akkor megköszönnénk, ha az alábbi blokkban te is hozzászólnál!👇

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük