Vendegeim_hu_blogcikk_ettermi_szemelyzet

A fizetésemelés nem minden: így jutalmazhatod az éttermi személyzetet

Posted by

Aki már dolgozott a vendéglátáson belül, az egész biztosan tudja, hogy a vendéglőkben zajló munka egyáltalán nem egyszerű.

Az éttermi személyzet sokszor éjszakába nyúló műszakokat dolgozik át, a nyári szezon beköszöntével pedig a terhelés is növekszik. Éppen ezért a dolgozók megérdemlik azt, hogy jutalmazd őket.

Jutalom alatt pedig nem feltétlenül csak a fizetésemelést és az év végi prémiumot értjük, hiszen mindenki tudja, hogy a pénz nem minden.

Most mutatunk néhány olyan módszert, amely segít abban, hogy elismert a dolgozóid munkáját és túl nagy extra kiadások nélkül is megjutalmazhasd őket!

Éreztesd az éttermi személyzet tagjaival, hogy fontosak

Az egyik és egyben talán legfontosabb dolog, hogy minden esetben éreztesd az éttermi személyzet tagjaival, hogy fontosak a számodra.

Hogy többet jelentenek egyszerű dolgozóknál. Hogy nélkülük az üzlet nem működhetne.

Ennek érdekében a legfontosabb dolog, hogy olyan munkakörülményeket biztosíts számukra, ahol valóban öröm a munkavégzés.

Nyáron gondoskodj a légkondicionálásról és mindenki kapjon annyi pihenőt, amennyit munka közben megérdemel.Ha pedig szeretnél egy kis extrával is a kedvükben járni, szintén rengeteg aprósággal kedveskedhetsz.

Például nevezz el róluk valamit az étlapon. Ez elsőre furcsán hangzik, azonban gondolj bele: a legtöbb étteremben találkozhatunk a „konyhafőnök kedvencével”. Miért ne lehetne egy állandó étel vagy ital a „személyzet kedvence”, esetleg egy időszakos különlegesség elnevezve valakiről?

Akár egy havi kis versenyt is szervezhetsz az utóbbi dolog köré: aki a legérdekesebb újítást találja ki, annak a neve felkerül az étlapra.

Rendhagyó és érdekes kis figyelmesség, és egész biztos, hogy mindenki örülni fog neki.

Az az éttermi személyzet tag pedig a havi étel- vagy italkülönlegesség a nevét kapta, egész biztos szívesen ajánlja majd az éttermet ismerőseinek, rokonainak és barátainak is!

Csapatépítő parti: nemcsak az irodai dolgozók kiváltsága

A partikat szinte mindenki szereti, különösen akkor, ha ingyenes az étel- és az italfogyasztás.

Éppen ezért évente 1-2 alkalommal érdemes betervezni egy jó csapatépítő bulit, amelyen a személyzet végre kiszakadhat a jól megszokott környezetből és egy másik bárban vagy étteremben vendégként lazíthat.

A lényeg az, hogy kreatívak legyünk, és időt szánjunk a csapat tagjaira. Ünnepeljük meg kemény munkájukat, és tudassuk velük, mennyire értékeljük a kitartásukat.

Ez egyrészt lehetőséget ad arra, hogy kifejezd a háládat az egész éves, töretlen munkájukért, másrészt pedig arra is, hogy az éttermi személyzet tagjai jobban megismerjék egymást.

Vendegeim_hu_blogcikk_ettermi_szemelyzet
A csapatod jobban fog örülni az ilyen kimozdulásoknak, mint gondolnád

Utóbbi már csak azért is remek dolog, mert egy jól összekovácsolódott éttermi személyzet tagjai a hétköznapokban is szívesebben és hatékonyabban dolgoznak együtt, ez pedig általában az ételek minőségén és a vendégek elégedettségén is érezhető.

A születésnapok megünneplése: több mint egyszerű figyelmesség

Ha a személyzet tagjait születésnapjukon egy kis apró figyelmességgel fogadod, az több szempontból is jó döntés lehet. Mindenki örül ugyanis annak, ha nem feledkeznek meg róla és nem úgy kezelik, mint egyet a sok dolgozó közül.

Egy apró ajándék vagy a munkaidő végén történő köszöntés segít abban, hogy a személyzet tagjai különlegesnek érezzék magukat, ami a munkahelyük iránti lojalitásukra is jó hatással lesz.

Figyelj azonban arra, hogy nem mindenki szereti, ha középpontba kerül.

Éppen ezért a nagy partikat és látványos meglepetéseket ilyenkor érdemes kerülni, és egy olyan apró figyelmességre hagyatkozni, amely érezteti dolgozóiddal, hogy fontosak a számodra, azonban semmilyen szempontból nem hozza őket kellemetlen helyzetbe.


Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy te mit gondolsz a témáról.
Ha más az álláspontod vagy egyetértesz blogcikkünkkel (vagy csak simán leírnád a véleményed),
akkor megköszönnénk, ha az alábbi blokkban te is hozzászólnál!👇

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük