Vendegeim_hu_blogcikk_etteremvalasztas

Az étteremválasztás pszichológiája

Posted by

Finom étel, kellemes hangulat, jó kiszolgálás. Általában ez az a három dolog, amire a legtöbb étteremtulajdonos gondolni tud azzal kapcsolatban, hogy a vendégek mi alapján döntenek egy bizonyos hely mellett vagy ellen az étteremválasztás során.

A valóságban azonban ez e kép jóval árnyaltabb ennél és sokkal több szempont is szerepet játszhat abban, hogy egy adott vendéglőt valaki a kedvencének választ.

Most ezek közül mutatunk meg néhányat annak érdekében, hogy könnyebb legyen a látogatók fejével gondolkodnod, és te is egyszerűbben szerezhess lojális, visszatérő vendégeket!

Az utánozhatatlan hangulat az étteremválasztás kulcsa

Az emberek többsége nem azért jár étteremben, hogy ételt vásároljon. Ha ez lenne a célja, ezt akár a sarki kisboltban is megtehetné. Éttermeket leginkább a hangulat miatt látogatunk, az élmény az, amit szívesen fizetünk meg, ha belépünk egy vendéglő ajtaján.

Éppen ezért fontos, hogy olyan környezetet teremts, ami garantálja az utánozhatatlan hangulatot, és amiről tudod, hogy az emberek kedvelik.

Hogy szívesen járnak vissza miatta. Itt nem feltétlenül kell egy adott tematikára vagy koncepcióra gondolni, persze ez is remekül működik, például a különböző, nemzetiségi éttermek esetében.

Ám egy teljesen átlagos kisvendéglőnek is lehet olyan hangulata, amely miatt egy betérő vendég azonnal beleszeret, ebbe pedig a berendezéstől kezdve a kiszolgálásig, szinte minden fontos elem beletartozik.

Hogyha el tudjuk érni ezt az állapotot és szeretetet a vendégeink részéről, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az étteremválasztás során rajta leszünk a Top 5-ös listájukon, hogy hova menjenek vacsorázni. Az étteremválasztás ilyen magas szintje mellett pedig a rendszeres és folyamatos bevételre is számíthatunk.

Egy gondosan összeállított étlap mindig csábító

Mindnyájan ismerjük azokat az éttermeket, ahol a menün szinte minden egyszerre szerepel. A magyaros ételektől kezdve egészen a távol-keleti specialitásokig.

És habár bizonyos esetekben ez a koncepció is működőképes lehet, érdemes tudnod, hogy a kevesebb néha több. Egyetlen szakács sem érthet ahhoz, hogy a világ összes fogását tökéletesen készítse el.

Éppen ezért a vendégek sokkal jobban megbíznak azokban a helyekben, amik kicsi, ámde gondosan összeállított étlappal rendelkeznek és nem próbálják meg mindenki igényeit kielégíteni.

Egy mexikói étteremben érdemes tehát csak mexikói ételeket árulni, míg a magyaros konyha szerelmesei számára kizárólag echte magyaros ételeket árusító vendéglőt nyitni. Ez is az étteremválasztás egyik fontos és hasznos eleme.

Minél specifikusabb ugyanis a választék, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy profi szakáccsal van dolgunk, és az adott helyen kapható ételek különlegesen finomak lesznek.

A tökéletes kiszolgálás továbbra is verhetetlen

Végül, de nem utolsósorban nem mehetünk el szó mellett a kiszolgálás minősége mellett.

Vendegeim_hu_blogcikk_etteremvalasztas
Te is imádod, ha a felszolgáló tisztelettudó, nem tolakodó, de figyel rád.

Lehet ugyanis bármennyire jó az étel, lehet bármennyire is hangulatos egy hely, ha a vendégek nem részesülnek a megfelelően barátságos, tisztelettudó kiszolgálásban, esély sincs arra, hogy egy vendéglő felkapott legyen.

Rendkívül fontos tehát, hogy olyan személyzettel vegyük magunkat körbe, akiknek lételeme a vendéglátás. Akik ismerik a vendégek igényeit és tudják, hogyan lehet a kedvükre tenni.

Ilyen módon biztosak lehetünk abban, hogy az utcáról véletlenül betérő vendégek már csak a minőségi kiszolgálás miatt is jó véleménnyel lesznek rólunk. Természetesen ezt roppant könnyű leírni, miközben a valóságban a vendéglátósok igen masszívan küzdenek azzal, hogy egyáltalán embert találjanak a csapatba.

Azonban bármennyire is gondolnánk a fenti pár sort alapvetésnek, még mindig rengetegen csak szükséges rosszként tekintenek a személyzetre és nem becsülik meg őket a kellő módon. És bizony 100%-ig biztosak lehetünk benne, hogy az étteremválasztás során ezt bizony megérzik a vendégek.

Bízhatunk benne, hogy máskor is szívesen térnek majd vissza, ha kellemes környezetben, kellemes kiszolgálás mellett szeretnének valami finomat és különlegest fogyasztani.


Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy te mit gondolsz a témáról.
Ha más az álláspontod vagy egyetértesz blogcikkünkkel (vagy csak simán leírnád a véleményed),
akkor megköszönnénk, ha az alábbi blokkban te is hozzászólnál!👇

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük