Vendegeim_hu_blogcikk_kiberbiztonsag

Étterem és kiberbiztonság: így előzheted meg az adatszivárgást

Posted by

A kiberbiztonság egyre fontosabb kérdés minden vállalkozás életében. Nincs ez másképp a vendéglátás terén sem, hiszen az olyan problémák, mint a hackertámadások és az adatszivárgás egy ideje az éttermeket is érintik.

Ennek legfőbb oka, hogy az online rendelési rendszerek és nyilvántartások rengeteg olyan adatot tartalmaznak, melyek különösen értékesek lehetnek a hackerek számára.

Éppen ezért most mutatunk pár ötletet, amelyek neked is segíthetnek abban, hogy elkerüld az adatszivárgás problémáját, és mind vendégeid, mind személyzeted számára magasabb szintű adatvédelmet biztosíthass!

Erős jelszavak használata: a kiberbiztonsági minimum

Rengetegen esnek abba a hibába, hogy az egyszerűség kedvéért olyan jelszavakat használnak, amelyeket könnyű megjegyezni.

Megfeledkeznek azonban arról, hogy ezek általában olyanok a hackerek számára, mintha csak meghívót küldenénk számukra rendszerünk feltörését illetően.

Legyen szó tehát akár CRM rendszerről, akár bármilyen más, éttermi megoldásról, rendkívül fontos, hogy olyan, erős jelszavakat használjunk, melyeket gyakorlatilag képtelenség kitalálni.

Ebben segítségünkre lehetnek az olyan randomgenerátorok, melyek kis- és nagybetűkből, számokól és speciális karakterekből álló, bivalyerős jelszavakat generálnak számunkra.

Ha pedig attól félnénk, hogy elfelejtjük ezeket, nem kell aggódnunk, hiszen a jelszavak hatékony tárolására szintén használhatunk különböző, biztonságos online vagy offline megoldásokat.

Vendegeim_hu_blogcikk_kiberbiztonsag
A kiberbiztonság az éttermi szoftverek esetén is kiemelkedően fontos

A lényeg, hogy mindenképp fektessünk több energiát a jelszavak megerősítésébe.

Egy olyan rendszere esetében pedig, amely emberek százainak vagy akár ezreinek adatait tartalmazza, ne feledkezzünk meg az olyan dolgokról sem, mint a kétfaktoros beléptetés, amely szintén megnehezíti a hackerek dolgát (amúgy a legtöbb helyen már kötelező is) és nehezebben férhetnek hozzá a féltve őrzött információkhoz.

Ne bízz az ingyenes kiberbiztonsági megoldásokban

Rengeteg olyan szolgáltatást találhatsz manapság a neten, amelyek ingyenes megoldást kínálnak a kiberbiztonsági problémák megoldására.

Névtelen vírusirtó szoftver garmada, vagy épp egy egyszerű regisztráció ellenében használható VPN kliens már minden bokorban megterem, és sokan úgy gondolják, az ilyen alternatívák elegendőek lehetnek ahhoz, hogy vállalkozásukat megvédjék a kiberbűnözőktől.

Az igazság azonban az, hogy a hackerek leghamarabb az ilyen megoldásokból összeállított védelmi vonalakon jutnak túl és férnek hozzá az olyan információkhoz, melyekhez egyáltalán nem lenne szabad hozzáférniük.

Éppen ezért fontos, hogy a vendégeid és munkavállalóid adatai védelme érdekében megbízható szoftveres megoldásoka alkalmazz, még abban az esetben is, ha ezért egyszeri nagyobb összeget kell fizetned, vagy épp havi szint előfizetési díjjal kell számolnod.

Legyen profi weboldalad, amelyet szakértők biztosítanak

Az ingyenes védelmi szoftverekhez hasonló a helyzet az ingyenes vagy olcsó weboldalakkal is.

A WordPress például tökéletes megoldást kínál arra, hogy saját weboldalad akár te magad is felépítsd és karbantartsd, így nem kell nagy összegeket a fejlesztők és dizájnerek zsebébe csúsztatnod.

igen ám, de a legtöbb felmérés azt igazolja, hogy a WordPress a hackerek körében a legkedveltebb CMS rendszer, és a leggyakrabban az ilyen motoron működő weboldalakra szivárognak be a kiberbűnözők.

Ez pedig rendkívül kellemetlen lehet abban az esetben, ha például rendeléseid adatbázisát is egy ilyen, kevésbé jól védett weboldal mögött tárolod.

A tökéletes biztonság érdekében érdemes tehát beruházni egy olyan, profi honlapba, melyet nemcsak szakemberek terveznek, de annak folyamatos karbantartásáról, biztonságos működéséről is ők maguk gondoskodnak.


Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy te mit gondolsz a témáról.
Ha más az álláspontod vagy egyetértesz blogcikkünkkel (vagy csak simán leírnád a véleményed),
akkor megköszönnénk, ha az alábbi blokkban te is hozzászólnál!👇

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük