Vendegeim_hu_blogcikk_koltsegvetes

Így fogd vissza az éttermi költségvetést 2022-ben

Posted by

Spórolni mindenki szeret, hiszen a kiadások csökkentése minden esetben azt jelenti, hogy több pénz marad a kasszában. A kiadások és a bevételek megfelelő kezelését hívjuk költségvetésnek.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások pedig azt is megmutatták, hogy a megtakarítás fontos, hiszen segít felkészülni a válságos időszakokra.

Fontos dolog azonban, hogy a spórolás sosem szabad, hogy a minőség rovására menjen, hiszen ami ilyen módon, rövidtávon megtakarításnak tűnik, hosszabb távon a lojális vendégek elvesztésével és komoly bevételkieséssel is járhat.

Éppen ezért most hoztunk néhány olyan, hasznos tippet, melyek úgy segítenek visszafogni éttermedben a költségvetést a közelgő, új évben, hogy a kifogástalan minőségű ételekből és a tökéletes kiszolgálásból egy fikarcnyit se kelljen engedned!

A készletek követése csodákra képesek a költségvetésben

Az egyik legfőbb oka annak, hogy egy étteremtulajdonos kezéből kifolyik a pénz, az az, hogy nem fordít elég időt a készletek megfelelő nyilvántartására és kezelésére.

Pedig a leltár és a szigorú nyomon követése alapvető feltétele a kiadások optimalizálásának és a költségvetés megfelelő mértékének.

Sokan persze úgy gondolják, hogy a leltárazás felesleges, hiszen az alkalmazottaik becsületesek, és soha nem emelnének el semmit.

Ezzel nincs is probléma, hiszen a készletek figyelésére nem feltétlenül ezért van szükség. Sokkal inkább azért, hogy elkerüld a felesleges alapanyagok felhalmozódását, ezáltal pedig a pazarlást is.

A készletek nyilvántartása tehát egyrészt kiváló kódszer a spórolásra, másrészt pedig környezettudatos dolog is egyben!

Csökkentsd a hulladékot

A környezettudatos szemléleten keresztül pedig el is jutottunk a következő pontig. Hazánkban rengeteg étterem próbálja becsábítani a látogatókat azzal, hogy hatalmas adagokat kínál, sok esetben azonban ezeknek az adagoknak egy része a kukában köt ki.

Ez nem más, mint színtiszta pazarlás, éppen ezért érdemes odafigyelni arra is, hogy milyen méretű ételeket kínálunk a vendégeknek.

Ha azt tapasztaljuk, hogy sok a maradék, mindenképp érdemes fontolóra venni az adagok minimális csökkentését, ezzel ugyanis anélkül is sokat spórolhatunk, hogy a változás különösebben feltűnne a vendégeknek. És ezzel a költségvetést is befolyásolhatjuk.

És ne feledjük: Egy normál méretű, azonban ízletes és jó minőségű alapanyagokból készült ebéd sokkal csábítóbb, mint a hatalmas, ám kevésbé jó minőségű alapanyagokból készült adagok.

Ha pedig a hulladékcsökkentésnél tartunk, érdemes megemlíteni azt is, hogy konyhai eszközök terén is fontos, hogy hosszú távra tervezzünk.

Vendegeim_hu_blogcikk_koltsegvetes
A hulladék megfelelő optimalizálásával a nyereségünkre is hatással lehetünk

A minőségű berendezések és kiegészítők elsőre talán nagyobb kiadásnak tűnhetnek, néhány hónap alatt azonban visszahozzák az árukat, az igazán tartós eszközök pedig hosszútávon nagyon hatékony megoldást jelentenek spórolás szempontjából.

Ha váltani kell, akkor váltani kell

Előfordulhat az, hogy a beszállítók, akikkel egészen idáig dolgoztunk, olyan drasztikusan megemelik áraikat, hogy el kell gondolkodnunk: mi is árat emelünk, vagy pedig új forrást keresünk az alapanyagok beszerzésére.

Egy minimális áremelkedés természetesen beleér, azonban ételeink ellenértékét a csillagos égig emelni csak azért, mert az kényelmesebb megoldásnak tűnik annál, hogy új beszállítót keressünk, egyáltalán nem racionális döntés.

Ha lépni kell, hát lépni kell. Rengeteg olyan cég van még a piacon, akik megbízhatóan szállítanak minőségi forrásból származó alapanyagokat! Ez pedig a költségvetésünk egyik alapvetése, hogy a bejövő árukat milyen áron tudjuk megszerezni.

Minden esetben figyeljünk azonban arra, hogy az alacsonyabb ár semmiképp se menjen a minőség rovására!

Abban az esetben ugyanis, ha a törzsvendégek minőségromlást tapasztalnak, pillanatok alatt elpártolhatnak tőlünk, és könnyen rosszhírét kelthetik a vendéglőnknek. És tegyük hozzá azt, hogy teljesen jogosan!


Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy te mit gondolsz a témáról.
Ha más az álláspontod vagy egyetértesz blogcikkünkkel (vagy csak simán leírnád a véleményed),
akkor megköszönnénk, ha az alábbi blokkban te is hozzászólnál!👇

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük