Vendegeim_hu_blogcikk_etlap

Hogyan írd meg az optimális, kreatív étlapot?

Posted by

A vendégek elégedettsége az esetek többségében nem csak az ételek minőségétől függ. Legalább ennyit számít a tökéletes kiszolgálás és az, hogy valaki egy vendéglőbe betérve kellemesen és otthonosan érezze magát.

Ehhez pedig már olyan apróságok is hozzájárulhatnak, mint egy figyelemfelkeltő, kreatív módon elkészített étlap. Éppen ezért most hoztunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogyan készíthetsz te is olyan, ötletes menüt, mely már önmagában is emlékezetes, és biztos lehetsz abban, hogy vendégeid imádni fogják!

Mielőtt belevágnál az étlap megírásába

Az étlap jóval több, mint a vendéglőben kapható fogások egyszerű felsorolása. Megjelenésével és tartalmával már önmagában is egy képet fest éttermedről és már azelőtt pozitív vagy negatív benyomást kelt a vendégekben, hogy bármely fogásodat megkóstolhatták volna.

Fontos tehát, hogy úgy tervezd meg, hogy külsejét, tartalmát és stílusát tekintve egyaránt kifogástalan legyen.

Legyen egyszerű ám nagyszerű. Frappáns és beszédes, mégsem olyan, mintha egy kisregényt olvasnánk. Minél emlékezetesebb, annál jobb, hiszen egy vendéglő esetében az első benyomás talán fontosabb, mint bármely más vállalkozásnál.

Legyen erős koncepciód és határozott célközönséged

A tökéletes kreatív menü megalkotásának egyik alapvető követelménye, hogy tiszta elképzelésekkel rendelkezz célközönségedet illetően. Kiknek és milyen ételeket szeretnél eladni? Ennek tudatában tudod ugyanis meghatározni azt a hangot, melyen a leendő vendégeket hatékonyan tudod megszólítani.

Egy elegáns, prémium alapanyagokkal dolgozó étteremben fontos, hogy már az étlep is királyként kezelje a vendéget, míg egy fiatalosabb, lazább helyen nyugodtan kommunikálhatsz közvetlenül, ami az étlap megjelenésén és a menü összeállításán, az éttermet és az ételeket bemutató szövegeken is megmutatkozhat.

Ha pedig olyan vendéglőt üzemeltetsz, melynek kínálata egy adott nemzet vagy régió konyhájára épül, rendkívül hatásos, ha az étlapot kreatív módon az adott kultúra és szokások köré építed.

A menü is lehet egy érdekes történet

Egy igazán kreatív étlap létrehozásának kizárólag a fantázia az, ami határt szabhat. Az unalmas felsorolások helyett készíthetsz olyan menüt, mely egy koncepció köré épül vagy akár egy rövid történetet mesél el.

A történetmesélés vagy a hangulatépítés tökéletes eszközei pedig nem mások, mint az ételeid fantázianevei és a hozzájuk tartozó rövid leírások.

Vendegeim_hu_blogcikk_etlap
Legyen a rendelés felvétele is élmény az étlapról.

Ezeket bátran felépítheted egy jól kigondolt koncepció köré, a tökéletes végeredmény érdekében pedig a bevetezés-tárgyalás-befejezés megoldást is alkalmazhatod, melynek során a bevezetés az étterem rövid, kreatív bemutatása, a tárgyalás maga a menü, a befejezés pedig néhány elmés gondolat vagy az ételkínálattal kapcsolatos, érdekes információ is lehet.

Ne csak mondd, mutasd is az étlapot!

Az emberek kevésbé szeretnek olvasni, ha éhesek, így ételeid bemutatásához érdemes mindig jó minőségű fotókat használnod, online menü esetén pedig akár a rövid videókat is bevetheted.

Ez azért is fontos, mert a vendégek így tudják, mire számíthatnak, ha megérkezik a rendelés és nem fogja őket csalódás érni azért, mert valami egészen mást képzeltek tányérjukra.

Ez különösen fontos a netes rendelések esetén és biztos lehetsz abban, hogy néhány jó minőségű fotó segít abban, hogy megszerezd az emberek bizalmát és könnyebben varázsolhass belőlük visszatérő vendéget.

Ha pedig teheted, fektess be olyan digitális platformokba, melyek a modern technika vívmányai segítségével, interaktív módon engednek betekintést abba, hogyan és miből készülnek az ételeid.

Így egészen biztos, hogy az élmény lenyűgöző és maradandó lesz. Például saját, ingyenesen letölthető mobilalkalmazás vagy QR kóddal egyszerűen elérhető, mobilra optimalizált weboldal fejlesztésébe is.

Teremts otthonos környezetet

Persze legyen bármennyire kreatív vagy vicces egy étlap, fontos, hogy a megalkotás során soha ne ess túlzásba. A lényeg, hogy lekösd a vendégek figyelmét, elnyerd a bizalmukat és otthonossá, szerethetővé tedd számukra éttermedet.

Az otthonos hangulat megteremtésében pedig az is segíthet, ha hétköznapi módon fogalmazol, és az ételek nevében a családhoz, az otthonhoz köthető kifejezéseket használsz.

Biztosan találkoztál már olyan vendéglővel, aminek az étlapján szerepelt a „szakács kedvence” vagy épp a „nagymama áfonyás pitéje”. Az ilyen elnevezések segítenek abban, hogy közelebb hozd látogatóidhoz a vendéglőt, és rokonszenves, otthonos környezetet teremthess számukra.


Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy te mit gondolsz a témáról.
Ha más az álláspontod vagy egyetértesz blogcikkünkkel (vagy csak simán leírnád a véleményed),
akkor megköszönnénk, ha az alábbi blokkban te is hozzászólnál!👇

One comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük