Vendegeim_hu_blogcikk_kornyezettudatos

Így vezethetsz te is környezettudatos éttermet

Posted by

A környezetvédelem egyre fontosabb kérdés minden iparágban és nincs ez másként a vendéglátásban sem. A legtöbben ma már szeretnek olyan helyen fogyasztani, ahol tudják, hogy a konyha környezettudatos módon működik és a vezetőség igyekszik a legtöbbet tenni annak érdekében, hogy az ételek fenntartható módon készüljenek.

A régi szokásokon változtatni azonban sokszor nem könnyű feladat. Egy éttermet nem egyszerű egyszerre környezetbarát és gazdaságos módon is üzemeltetni, sokan ezért nem tudják, hogyan is vágjanak neki a dolognak.

Ennek okán hoztunk néhány ötletet annak érdekében, hogy zöldebbé tehesd a konyhádat és hatékonyan csökkenthesd saját vendéglőd ökológiai lábnyomát. Mindezt pedig úgy, hogy túlzottan magas költségekbe se kelljen verned magad!

Vásárolj lokálisan, hogy még környezettudatosabb legyél

A külföldről származó zöldség és gyümölcs olcsó alapanyag, azonban szállítása rengeteg energiát emészt fel és még több károsanyag-kibocsátással jár.

Éppen ezért, ha szeretnél igazán környezettudatos vendéglőt vezetni, az első és egyben talán legfontosabb lépés, hogy a legtöbb alapanyagot próbáld meg helyi termelőktől beszerezni.

A hazai földeken termelt zöldség és gyümölcs vagy épp a gazdák által nevelt állatok húsa némileg drágább, azonban a termelése és szállítása jóval környezetkímélőbb. Lokális alapanyagok vásárlásával pedig a hazai gazdaságot és a termelőket is támogathatod.

Vendegeim_hu_blogcikk_crm
A helyi termelőktől való vásárlás több szempontból is hasznos

Arról nem is beszélve, hogy a napon érlelt, nagy odafigyeléssel megtermelt zöldségekből és gyümölcsökből, valamint a megfelelő körülmények közt tartott marhából vagy csirkéből sokkal finomabb ebéd készülhet, melyet egészen biztos, hogy a legnagyobb ínyencek is imádni fognak!

Szabadulj meg a felesleges műanyagtól

Habár az egyszer használatos műanyagok idén nyáron tiltólistára kerültek, rengeteg étteremben találkozhatunk olyan kellékekkel, amelyek továbbra is műanyagból készülnek.

Ezek lehetnek például olcsóbb konyhai kiegészítők, poharak vagy épp a fagyasztott élelmiszerek csomagolása. Sajnos egy idő után elkerülhetetlen, hogy a műanyag eszközök a szemétben landoljanak, a csomagolóanyagokról már nem is beszélve. Ezzel a szemétredukálással hatalmas lépést fogsz tenni a környezettudatosság felé.

Ez azt jelenti, hogy műanyaghulladék válik belőlük, ami rendkívül káros a környezetre.

Éppen ezért, ha szeretnéd csökkenteni ökológiai lábnyomodat, érdemes drágább, ámde jóval tartósabb fémből, bambuszból vagy egyéb, kevésbé környezetkárosító anyagokból készült konyhai kiegészítőket vásárolnod. A beruházás ugyanis egyszeri, ami rövid időn belül egész biztosan megtérül.

A műanyag csomagolású alapanyagok helyett pedig az alapanyagok többségét már csomagolásmentes helyeken is beszerezheted, ami szintén segít abban, hogy ne csak rendkívül finom ételek szerepeljenek a menüdben, de a környezet épségéhez és egészségéhez is hozzájárulj.

Termelj kevesebb hulladékot

A legtöbb étteremtulajdonos találkozott már azzal a helyzettel, amikor az olcsón, nagy mennyiségben vásárolt alapanyagok a nyakán maradtak és a szavatossági idő lejárta után meg kellett válni tőlük.

Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy egy akciós ajánlat során bizonyos termékekből sokat halmoznak fel, a forgalom és a kereslet azonban nem mindig váltja be az egyes alapanyagokhoz fűzött reményeket.

Éppen ezért fontos, hogy mindig csak annyit vásárolj, amiről tudod, hogy biztosan szükség lesz rá. Illetve talán egy kicsivel többet, ha az időről időre megnövekedő forgalom ezt indokolhatja. Hogyha erre igyekszel kiemelt figyelmet fordítani, ismét egy komoly lépést tettél a környezettudatosság felé.

A menü gondos tervezése és az ehhez igazított alapanyag-beszerzés segít abban, hogy kevesebb étel kerüljön a szemetesbe, ilyen módon pedig nemcsak spórolhatsz, de éttermed ökológiai lábnyomát is képes vagy hatékonyan csökkenteni.


Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy te mit gondolsz a témáról.
Ha más az álláspontod vagy egyetértesz szóló blogcikkünkkel
(vagy csak simán leírnád a véleményed), akkor megköszönnénk, ha az alábbi blokkban te is hozzászólnál!👇

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük